úterý 27. srpna 2019

Den dvacet pět a dvacet šest - Sao Paolo


24.srpna – sobota – SAO PAOLO

Dnes v 8 jedeme autobusem hodinu a půl na výlet do Sao Paola. Jede nás 5 a jako průvodce je brazilka Jess. Dále jede Mert z Turecka který stíhá bus na poslední chvíli, s tím že ho vysazuje zívající spolubydlící v pyžamu a dále francouzka Cleo. Uberem se dostáváme na autobusovou zastávku a pak už jedeme do 12 milionového města. Mám s sebou jen ledvinku v který mám pas, něco málo peněz a kreditku.

Sao Paolo momentálně zahaluje obří dým z hořící Amazonie. Když přijedeme mírně poprchává a viditelnost je nic moc, v průběhu dne se ovšem vyjasní. Po příjezdu ihned kupujeme lístek na večer zpátky a jedeme metrem na vlakové nádraží = Luz station. Vlakové nádraží je tu velká památka, vypadá totiž na rozdíl od celého Sao Paola krásně. Je postavené v britském stylu a vypadá dle mého názoru jako takové hezčí evropské nádraží, ale rozhodně nic co by stálo pro nás za samostatnou návštěvu. Co mě mnohem víc zaujme je, že zde stojí spousta prostitutek. O jejich zaměstnání nemusíte mít žádné pochybnosti, více nápadné by být nemohly. Tedy vlastně nemohli, jelikož se jednalo údajně o muže.

Odtud jdeme pěšky k bývalému vlakovému nádraží, které dnes slouží jako koncertní hala. Jedná se o největší koncertní halu v celé latinské americe a Jess, která před medicínou vystudovala architekturu nám dává kulturní přednášku. Cestou procházíme velmi nebezpečným místem se spoustou bezdomovců. Jess nás všechny skoro drží za ruce, zakáže nám mluvit anglicky a později přizná, že je to jedno z nejnebezpečnějších míst v Sao Paolu. Krádeže a přepadení jsou zde běžné a mírná výměna názorů pomocí zbraní není výjimečná. Naštěstí se zde zdržíme sotva pár minut.

Od haly, která je nádherná a říká se jí proto perla Sao Paola jedeme uberem k Farol Santander. Jedná se o mrakodrap s božím výhledem na celé Sao Paolo. V přízemí je obří křišťálový lustr. Když si uděláme spoustu fotek s výhledama jdeme ve stejném patře do kavárny na kafe. Navštívíme ještě dvě patra budovy, kde se nachází krásná světelná exhibice. V několika místnostech si vyhráli i s lasery. Cestou dolů se mi nechce čekat na výtah a rozhodnu se jít sama pěšky dolů. To nebyl dobrý nápad, jelikož jsem nepoznala značku vstup zakázán a po několika patrech jsem šla dolů po igelitech použitých na malování.

Další zastávka je katedrála Se, ke které opět musíme jet ubery. Jedná se o další hodně nebezpečný místo a tak z taxiku skoro běžíme do katedrály. Ta je opravdu impozantní a obrovská. Před katedrálou jsou ovšem ne desítky, ale stovky bezdomovců a dalších podivínů. Blízko je údajně podle Jess crackové doupě a je tu i spousta drogově závislých.

Pěšky se rychle přesouváme do části Sao Paola zvané Liberdade. Je to japonská čtvrť, kterou zná naše brazilka nejlíp, jelikož je napůl japonka 😊 Je to krásná a mírná část se spoustou obchůdků. Na rozdíl od našich vietnamských nebo co znám z Asie čínských čtvrtí je japonská přece jenom dost odlišná. Navštěvujeme tržiště, kde se dají koupit japonské suvenýry a různé serepetičky pro štěstí. Jsme domluvený, že nám Jess ukáže pravý japonský sushi. Sedíme v tureckém sedu u nízkého stolu a Jess objednává velký talíř různého sushi na sdílení a pro každého z nás další drobné papáníčka na ochutnávání. Necháme všichni výběr na ní a postupně nám každému přijde špíz s hovězím masíčkem, rolka možské řasy naplněná lososem, knedlíčky s kuřecím a uvařený losos v rýži. Praskáme ve švech, ale více spokojený bysme ani být nemohli. Domluvím se všemi, že bysme měli Jess na oběd jako poděkování pozvat, s čímž má problém naše milá francouzka, ale nenechám ji vycouvat. Jess se k nám chová od začátku tak strašně mile a pomohla nám tolik, že už teď se mi chce brečet když si vzpomenu, že od ní za chvíli odjíždíme. Jess nám dále ukáže svoje nejoblíbenější japonský obchody. Vezme nás na levnou kosmetiku, kde kupujeme několik pleťových masek, dále do papírnictví, kde kupujeme pár super zvýrazňovačů, do japonského supermarketu, kde kupujeme japonské bonbonky a knedlíčky.

Dále nás Jess bere metrem, uberem a opět metrem do čtvrti Baco de batman. Je to velmi kontrastní část oproti té dopolední. Výrazně bohatá se spoustou krásných domů a uliček. Baco de batman je několik ulic pokreslené nádherným graffiti. Jsou jich tu desítky a žádné není ošklivé, často jsou velmi vtipné. Je zde spousta stánků a pouličních umělců. Spousta brazilců se tu s graffiti fotí a my se nenecháme zahanbit. Přijde mi to jako krásné hipster místo, kde se konečně nemusím „bát o život“ a vůbec se mi odtud nechce.

Dále jedeme uberem a metrem na hlavní třídu Sao Paola, což je Avenida Paulista. V metru míjíme židovské muzeum a na zastávce metra jsou postavy v nadživotní velikosti věnované památce židovským obětem.

Avenida Paulista je obří třída lemovaná mrakodrapy. Připadám si tu jako myš v porovnání s tak obřími budovami. Pomalu se stmívá a na hlavní třídě je spousta obchodů, stánků a pouličních prodejců. Míjíme bezdomovce s nejodpornějším puchem, který má slepené vlasy bahnem a špínou. Spíš myslím něčím horším, ale to jako slečna nemůžu napsat že ano. Hodně lidí cestou kouří trávu. Míjíme cestou asi pět Starbucks, trojpatrový burger king a spoustu podobných obchodů. Projdeme skoro celou ulici až dojdem k výškové budově mrakodrapu Sesc paulista rooftop view a vyčkáme dvacetiminutovou frontu na výtah. Nahoře nás čeká intenzivní pohled na celé noční nekonečné Sao Paolo a hlavní třídu.

Pospícháme už na autobus a tak jen kupujeme drobnosti v burger kingu a běžíme na metro. V metru už máme francouzky po celém dni všichni plné zuby a ta to znásobí tvrzením, že jsou češi nejarogantnější a nejneochotnější lidi a že to ví, protože v Praze byla. Nevěřícně nechápu, co to slyším a vidím Andy jak se v ní taky pere vztek, až si řeknu jestli Cleo jednu nedostane do papuly a to mě hodně pobaví. V klidu bus stihneme a po hodině a půl dojedeme do naší milované vesnice Braganca Paulista.

Domlouváme se cestou natajno bez francouzky, že ještě zajdeme na jedno pivo. Když dojedeme v deset večer chceme si objednat ubera do pivovaru Bragantina a silně neoblíbená francouzka se k nám bez ptání přidává. V tom se Mert z turecka omluví, že ho přepadla únava, objednává si ubera a tajně mi píše, že se sejdeme v pivovaru. Také se omlouváme, doma akorát nabíráme Sofii a jedeme taky. Jsme zlý, ale bohužel to opravdu jinak nejde.

V Bragantinu si ani nestačim dojít na bar a už potkávám Mateuse, mého kamaráda z urologie. Hned nás nadšeně představuje asi deseti kamarádům. Nejdřív jsou všichni hodně nesmělý, přece jenom jsme často první cizinci s kterýma mluví anglicky. Tak raději nejdřív hodně vyprávím a pak se konečně osmělý. To jedno pivo se trošku protáhne a po pár pivech vysvětluju Brazilcům rozdíly ve zdravotnictví, historii naší země, českou abecedu a oni mě naopak naučí hodně sprostých portugalských slov. Taky jsme je jedno naučili, abychom se nenechali zahanbit.

Jsme zvaný všichni 4 gringas (tak nám přezdívají, ale myslím že to v překladu znamená přistěhovalci :D) na afterparty k Mateusovi domů. Teď doufám přestanou číst moji rodiče a půjdou spát. Pro všechny ostatní – Mateus, který měl pár piv nebylo překážkou jet domů autem. To je tady bohužel úplně normální. Naštěstí jsme jeli těch pár minut asi 30 km v hodině a po cestě je asi tisíc zpomalovačů. To ovšem Mateusovi nebránilo pít při jízdě zbytek piva, kouřit a zpívat eminema.
Po cestě jsme potkali policajty, ale tady se takové drobnosti asi opravdu neřeší. Na benzínce nám Mateus koupil ještě další piva na ochutnání jako dárek. U něj doma jsme pili pivo, kouřili vodnici a povídali si až do rána. Všem jsem dlouho vysvětlovala a ukazovala fotky mushroomingu neboli našeho milovaného houbaření, jelikož nemám na instagramu teď nic jiného.

Zajímavostí je, že v Brazílii nemají nikde u fotek počty lajků. Brazilci po lajcích tolik šíleli, že bylo nutné zakázat jejich počítání. U fotek tady máme líbí se a jednoho přítele "a dalším". Pokud někdo chce vědět počet lajků, musí si je hezky spočítat sám po jednom.

Další zajímavostí je, že Mateus nosí prsten a tak jsme se ptali jestli je ženatý. Dozvěděli jsme se, že na pravé ruce tady nosí prsten holky i kluci vždy když jsou zadaný. Když se zasnoubí tak mají nový prsten oba stříbrný a když se vezmou tak zlatý a konečně na levé ruce. Tak to tady není tolik manželství jak jsme si od začátku mysleli haha…a brazilci zase nechápali jak to máme teda poznat, koho můžem v česku svádět, když nikdo prsteny nenosí 😊

K ránu jdeme pěšky domů, je to jen pár minut. To byl opravdu dlouhý den 😊



25.srpna – neděle

Ráno do desíti spim a do jedné obdivuju Sofii, která opět dokáže spát tvrdě v kuse. Dopoledne pracuju, k obědu si udělám vajíčka jelikož nic doma ani jiného nemáme a pak jdeme s Andy nakoupit. Nakupujeme spoustu už typických sušenek a dobrůtek jako suvenýry domů. Odpoledne plánujeme všechna cestování v Riu, píšu blog a vyplňujeme spoustu papírů k dostání certifikátu ze stáže. Čeká nás poslední týden v nemocnici.























Žádné komentáře:

Okomentovat