úterý 6. srpna 2019

Den šestý a sedmý


5.srpna - pondělí

Dnes první celý den v nemocnici. V sedm mám sraz na recepci s rezidentkou Giovanou, mojí tutorkou.  Odvádí mě na operační sály, kde se koná dnes orchiektomie – odstranění varlete. Pán má varle velikosti basebalového míčku s podezřením na nádor. Operace tu nezačínají rozhodně na čas. Cca 20 minut po psaném začátku se teprve přiváží pacient a lážo plážo no stress se začne uspávat. S anesteziology koukám na některé léky a konečně začíná operace. Jsem překvapená, že medička z brazílie Angelica dělá instrumentální sestru a podává během operace nástroje. Snažím se zapamatovat všechny nástroje v portugalštině, ale zdá se to být zatím nadlidský výkon. Vyoperovaný nádor se chirurgovi nakonec nezdá jako nádor. Musí se poslat jako u nás na patologii k mikroskopickému vyšetření, ale vypadá to prý spíše na kryptokokózu, sarkoidózu či jiný granulomatózní zánět.

Po operaci jdeme za pacienty na JIP. Věnujeme se hlavně jednomu, který má akutní urologický problém – hematurii, neboli krev v moči. Je to onkologický pacient po radioterapii, u kterého došlo po několika letech k poškození močového měchýře. Asi hodinu koukám na odsávání krve pomocí stříkaček z močové trubice. Pacientovi je nutné odstranit hlavně krev sraženou – tzv koagulum. Pacientovi se očividně dost uleví. Seznamuju se s rezidentem z chirurgie, který mi nadšeně vypráví o jeho návštěvě Prahy a zážitcích z disko Karlovy lázně.

Zjišťuju, že tu mají doktoři, a tedy i já 3 hodiny pauzu na oběd. Bydlíme asi minutu od nemocnice a doma se ihned setkávám s Andy, kterou též propustily na oběd. Jdeme hned nakoupit do supermarketu. Opět nakoupíme mimo jiné spoustu ovoce a zeleniny a zavoláme si ubera, jelikož zpátky je to do obřího kopce. Doma si uvaříme kuřecí s česnekovou bagetou a zeleninou.

Odpoledne mám v programu v nemocnici „litotrypse extrakorporální rázovou vlnou“. Jedná se o metodu, která se používá při léčbě ledvinných kamenů. Jsou to tlakové vlny, které jdou z přístroje na ležícího pacienta přímo do místa, kde se nachází kámen. Není to zcela nebolestivé, ale většina lidí zvládne terapii bez analgosedace. Trvá to 40 minut a pacient je za týden pozván na kontrolní snímek, zda se kámen roztříštil na fragmenty a volně odešel močovou trubicí.

Doma se večer ani neohřeju a už běžíme na sraz v nemocnici se všemi s organizace IFMSA. Setkáváme se s posledním zahraničním studentem z Istanbulu a všichni pokračujeme na oficiální seznámení a přivítání s rektorem univerzity a dalším vedením. Dostane se nám krásného přivítání i s občerstvením, dárkovými předměty z fakulty i dárečky od brazilek a posloucháme přednášku o nemocnici a fotíme se s vedením. Dostáváme dobré rady a tipy a pokračujeme na prohlídku nemocnice. Z té se s Andy nakonec vypaříme, jelikož se dozvídáme, že přišel Andy kufr. Proběhlo tedy jejich hezké setkání.

Doma nás hned vyzvedává autem brazilka Giulia a jedeme se podívat na tzv. TROČI. Troči je v Brazílii skoro ve všech státech zakázané, což se ovšem dozvídám zpětně. Jedná se o ceremoniál pro první ročník, při kterém je v podstatě vše povolené. Prváci měli na oblečení a ve vlasech všechno co vás napadne, hlavně vajíčka a česnek. Jejich „vůně“ byla cítit na míle daleko. Prváci musí dále pít a jíst vše, co jim končící 6.ročník připraví. Jídlo si také nesmí jen tak nechat pro sebe, ale putuje z pusy do pusy až poslední trpělivý člen prvního ročníku takovou mňamku spolkne. Celá akce je dost šílená, všude je i bahno, malé bazénky, nejrůznější barvy a podobně. Brazilky se o nás bojí a nepouštějí nás moc blízko. Celou akci netrpělivě sleduje z povzdáli policie, a tak se po pár minutách vydáváme raději na večeři.

Hamburger a nápoj, kde je smíchané pivo s vínem je výborná kombinace. Sedím u stolu a seznamuju se s dalšíma medikama, který nás během večera pozvou na víkend k moři do jejich domu. Může být.
P


6.srpna - úterý

Ráno se opět setkáváme v 7 na operaci, ale po čekání na pacienta se dozvídáme, že není místo na JIP, takže nelze dnes operovat. S ostatníma chirurgama jdeme do kavárny mimo nemocnici, nejvíc mě překvapí že bez převlečení ze sálu. Myslím, že by u nás za to možná i zvažovali vyloučení, tady je to očividně v pohodě.

Později se vracíme na sál, ale operace opravdu neproběhne. Jsem tedy propuštěna, ale seznamuju se na chodbě s primářem ORL a rukama nohama se s ním domluvím na pozorování jeho operace. Jedná se jen o vytržení nosní mandle 8leté holčičce, ale je to pro mě alespoň zpestření.

S Andy se přes oběd vydáváme na místní tržiště. Je pouze každé úterý dopoledne a je zde spoustu zeleniny a ovoce a dva stánky s typickým smaženým jídlem Pastel. Dávám si smaženou placku s masem a později s Jess ještě nápoj z čerstvé cukrové řepy, kterou před námi vymačkají.

Odpoledne mám v programu onkologickou ambulanci se zaměřením na urologii. V čekárně se nachází asi 40 pacientů, všichni objednáni na toto odpoledne najednou. Ve 4 ambulancích se nachází 4 studenti. Ano píšu správně, studenti, kteří si pozvou pacienty, probírají s nimi výsledky a někdy velmi nepříznivé zprávy, odebírají anamnézu a sdělují další postupy. 4 lékaři společněv těchto 4 ambulancích rotují a se studenty každého pacienta (poté co od nich dostanou shrnutí) proberou. Potvrdí studentovi diagnózu a schválí další postup navrhovaný studentem. Udělají pár rychlých razítek na papíry, které student rychle vyplňuje a předává pacientovi – jako předoperační vyšetření nebo doporučení na chemoterapii.

Většina pacientů je zde s nádorem prostaty. Jeden pacient je zde s obrovským nádorem v břiše s podezřením na původ v buňkách varlete. Zítra jde tento pacient na biopsii, ale bohužel nemá dobrou prognózu a asi ani naději na léčbu. Pacienti se tady běžně dostávají k léčbě dost pozdě.

Večer v šest mě vyzvedává medička Angelica a jedeme autem na urologickou soukromou kliniku. Měla jsem si poslechnout spolu s ostatními o novinkách v urologii ve Francii, ale bohužel jsem si poslechla hodinku portugalštiny s portugalskými titulky. Bohužel ještě zhasli, takže byla opravdu velká výzva neusnout a vydržet do konce při vědomí.

Na dobrou noc přišla jedna dobrá zpráva. Můj kufr je tady! Ve stejném městě! A zítra se po týdnu snad shledáme!








Žádné komentáře:

Okomentovat